вторник, 3 ноября 2015 г.

Гадання на Хеллоуїн

Хеллоуїн - одне з найдавніших свят у світі. У цьому дивному святі переплелися кельтська традиція вшановування злих духів і християнська - поклоніння всім святим. 
Історія свята Хеллоуїн нараховує тисячоліття, починаючи від кельтського фестивалю Самхейн, римського Дня Помони і християнського Дня всіх святих. 
Сторіччя тому землі сучасної Великобританії і північної Франції населяли кельтські племена. Вони були язичниками і як верховного бога почитали бога Сонця. Кельти ділили рік на дві частини - зимову і літню. Протягом усієї зими бог Сонця знаходився в полоні у Самхейна, володаря мертвих і князя пітьми. 
Фестиваль Самхейна, який святкувався 1 листопада, - це час, коли починалася зима. В цей час літо змінялося взимку, день - вночі, життя - смертю, і всі бар'єри між матеріальним і надприродним світами усувалися, ворота між ними відкривалися на одну ніч. У цей час всі нереалізовані надії і плани померлих знову поверталися на землю, а їх душі спускалися до рідних вогнищ. Душі померлих могли приймати різні обличчя, злі вселялися у тварин, а найнебезпечніші - в котів. У цей день вся нечиста сила спускається на землю. Якщо вам дуже хочеться побачити відьму, можу порекомендувати один вірний засіб - опівночі вийдіть на вулицю, одягнувшись шкереберть, і пройдіть задом наперед. Приємної зустрічі! 
У ніч з 31 жовтня на 1 листопада друїди - духи живої природи - збиралися в дубових гаях на вершинах пагорбів (кельти вважали дуби священними деревами), запалювали багаття і приносили злим духам жертви, щоб умилостивити їх. А вранці друїди дарували людям вугілля від своїх багать, щоб ті розпалювали вогнища своїх будинків. Вогонь друїдів зігрівав будинки протягом довгої зими і охороняв будинок від нечистої сили. 
Вночі дівчата ворожили. Можна кинути два каштани в багаття друїдів. Якщо плоди будуть згоряти поруч, то дівчина буде жити в дружбі і згоді з милим, якщо розкотяться в різні боки - розійдуться їхні шляхи в різні боки. Побачити свого майбутнього чоловіка дівчина могла, сівши перед дзеркалом опівночі з яблуком у руці. Найгіршою ознакою вважався впав підсвічник. «Злі духи хочуть погасити вогонь в будинку», - вірили кельти.
Сьогодні від стародавнього язичницького свята залишився набір кумедних захоплюючих традицій. У цю ніч прийнято одягатися в костюми нечистої сили і влаштовувати маскаради. По-моєму, не можна упускати рідкісний шанс відчути себе відьмою або демоном. Невід'ємний символ Хеллоуіна - гарбузова голова. З гарбуза віддаляється внутрішність, вирізується особа і всередину вставляється свічка. Гарбуз символізує одночасно закінчення збору врожаю, злобного духу і вогонь, що відлякує його. Так дивно концентруються древні повір'я в одному предметі. У цю ніч діти стукають у будинки з криками: «Treat or trick!» - «Пригощай або пошкодуєш!». Якщо ви не принесете жертву, ці маленькі злі демони можуть жорстоко пожартувати над вами, наприклад, вимазати сажею ручки дверей. 
Легенда свідчить, що в цю ніч Самхейн відкриває ворота в минуле і майбутнє. Дві стихії стають доступні в сьогоденні. Це час, коли людина не обмежений клітиною свого часу і може усвідомити своє місце в павутині вічності. 

1 комментарий:

  1. Даже представить не могла, что на Хэллоуин гадают))
    Получается, как у нас Колядки. Похожую статью видела на EnglishPapa https://englishpapa.ru/

    ОтветитьУдалить